Ηλεκτρονική καταβολή φόρων μέσω του νέου TAXISnet από το 2010

Σε ισχύ τίθεται από το 2010 το νέο ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet, που θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους φόρους, να λαμβάνουν μηνύματα για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ τα λογιστικά γραφεία θα μπορούν να αποστέλλουν μαζικά δηλώσεις κατόπιν ειδικής πιστοποίησης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το νέο αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα είναι ήδη έτοιμο και υπολογίζεται ότι το νέο έτος θα υποβληθούν μέσω αυτού διπλάσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ταυτόχρονα και εφόσον αποφασισθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλες τους τις υποχρεώσεις. Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που συντελείται από αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες, η ΓΓΠΣ έχει προβλέψει την υποχρεωτική υποβολή του συνόλου των δηλώσεων των επιτηδευματιών μέσω του Διαδικτύου, με στόχο αυτές να ελέγχονται πληρέστερα.

Ολοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ θα υπάρχει και ψηφιακή υπογραφή. Δυνατότητα πρόσβασης στο νέο TAXISnet θα έχουν και οι λογιστές ή τα λογιστικά γραφεία που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των φορολογουμένων να υποβάλλουν οποιαδήποτε δήλωση. Δηλαδή, ένας φορολογούμενος μπορεί να εξουσιοδοτεί έναν λογιστή να ενεργεί για λογαριασμό του για τις εξής κατηγορίες:

α) Υποβολή δήλωσης.

β) Ανάκτηση προσωπικών στοιχείων.

γ) Παραλαβή πιστοποιητικών.

δ) Διαχείριση προφίλ χρήστη.

Από το νέο έτος επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έκτακτη δήλωση ΦΠΑ, τη δήλωση κόστους οικοδομής ΦΠΑ, έκδοση πιστοποιητικών ΦΜΑΠ και φόρου εισοδήματος, δήλωση μεταβίβασης ακινήτων, και γενικότερα όλες τις δηλώσεις που υποβάλλονται σήμερα στην εφορία.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τηρούν ηλεκτρονικά τα βιβλία τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των ισολογισμών.

Ο κάθε φορολογούμενος με το νέο σύστημα θα λαμβάνει μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ θα μπορεί να δημιουργήσει το ατομικό του φορολογικό ημερολόγιο.

Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους φόρους που θα προκύψουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να δίνουν εντολή πληρωμής on line μέσω τραπεζικού λογαριασμού, είτε μέσω κάρτας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εγγεγραμμένοι χρήστες το 2008 έφτασαν τους 2.323.329 παρουσιάζοντας ανοδική πορεία την τελευταία πενταετία, με αύξηση 16,5% σε σχέση με το 2007 και 132,3% σε σχέση με το 2003.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω TAXISnet για το 2008 έφτασαν τις 5.613.771, παρουσιάζοντας αύξηση 315,8% σε σχέση με το 2003.

Σύμφωνα με στέλεχος της ΓΓΠΣ, «κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή ουσιαστικά υποκαθιστά και μια επίσκεψη πολίτη στις Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, αν θεωρήσουμε πως κάθε φορολογούμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο δύο -παραγωγικές - ώρες για να μετακινηθεί από και προς την εφορία και να διεκπεραιώσει την υπόθεσή του, τότε οι πολίτες, αλλά και η ελληνική οικονομία, ωφελήθηκαν το 2008 κατά 11,2 εκατ. παραγωγικές ώρες μέσω των ψηφιακών συναλλαγών ή κατά 224.000.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του TAXISnet, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Φέτος, υπεβλήθησαν συνολικά 718.108 ηλεκτρονικές δηλώσεις του εντύπου Ε1 από 1.036.395 φορολογουμένους πολίτες. Η αύξηση σε σχέση με το οικονομικό έτος 2008 είναι 23,93% και 69,44% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2007. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι ηλεκτρονικές υποβολές από φορολογουμένους που ανήκουν στις ΔΟΥ εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης έφτασε το 32,89%. Οι υποβολές στον νομό Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αύξηση 23,99%, ενώ στον νομό Αττικής 16,99%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»