Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό!
Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.Η αρχή γίνεται με τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας η οποία επηρεάζει 140.000 ασφαλισμένες και αυξάνει τα όρια από 5 έως και 17 χρόνια.
Χθες ο υπουργός οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε επί της ουσίας άμεσο άνοιγμα του ασφαλιστικού αλλά και συμβιβασμό με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για εκτεταμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό και πιθανότατα στο εργασιακό καθώς ο υπουργός διένειμε εκθέσεις της Κομισιόν με αυστηρές συστάσεις για λήψη μέτρων ?σοκ από την Ελλάδα όπως γενικευμένες αυξήσεις ορίων και ψαλίδισμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Πιο αναλυτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά είπε χθες ανοιχτά ότι θα καταρτιστεί σχέδιο νόμου για την σταδιακή εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.
«Προφανώς θα πάμε σε σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας , μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει οι αλλαγές να γίνουν σε βάθος χρόνου σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για μέτρα σοκ σε ασφαλιστικό και εργασιακό.
Συγκεκριμένα, η Ε. Ε συστήνει:
-Αυξήσεις ορίων ηλικίας.
-Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
-Παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία.
-Σύνδεση μισθών με την παραγωγικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
-Αλλαγή του συστήματος συλλογικών συμβάσεων.
-Μείωση εισφορών και μισθών για όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου οι προτάσεις αυτές δεν υιοθετούνται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά θα γίνουν ύστερα από εκτεταμένο διάλογο και με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
«Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», πρόσθεσε.
Τώρα όσον αφορά την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών θα επιδιωχθεί να γίνει με δόσεις και σε βάθος χρόνου, καθώς θα ανατρέψει το συνταξιοδοτικό καθεστώς 140.000 γυναικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις (γυναίκες με τρία παιδιά) θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους ακόμη και 17 χρόνια παραπάνω.
Ο γενικός κανόνας είναι πέντε χρόνια επιπλέον εργασίας.
Η εξίσωση επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις «παλαιές ασφαλισμένες», όσες δηλαδή ξεκίνησαν να εργάζονται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Για παράδειγμα σήμερα μητέρα ανηλίκου που ασφαλίστηκε πριν το 1993 συνταξιοδοτείται με 25ετία στα 50 ενώ μετά την εξίσωση πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τα 65.
Ωστόσο από τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα επηρεαστούν και οι νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον θέλουν να βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Για παράδειγμα μητέρα ανηλίκου-που ασφαλίστηκε μετά το 1993- με το ισχύον καθεστώς θα πάρει μειωμένη σύνταξη με 20ετία σε ηλικία 50 χρονών, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι το 60ο έτος.
12/11/2009
Πηγή: Ημερησία
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου