ΦΠΑ σε δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους, ασφαλιστές, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια.Την επιβολή ΦΠΑ σε 6 κλάδους παροχής υπηρεσιών μελετά η κυβέρνηση.

24/11/2009

Το θέμα θα συζητηθεί κατά την διάρκεια της διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου και ήδη το υπουργείο Οικονομικών ...μετρά αντιδράσεις.

Ηδη, το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συναντήθηκε τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έστειλε το μήνυμα ότι πιθανή επιβολή Φ.Π.Α. θα αποτελέσει ?αιτία πολέμιου. Προειδοποίησαν μάλιστα για απεργία διαρκείας.

Πιο αναλυτικά το θέμα του ΦΠΑ τόσο σε δικηγόρους όσο και σε άλλους επαγγελματίες που σήμερα εξαιρούνται έχει τεθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από το ΦΠΑ απαλλάσσονται οι υπηρεσίες που παρέχουν δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες, οι δικαστικοί επιμελητές, ασφαλιστές, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια.

Κατά πληροφορίες μόνο οι απαλλαγές από τον ΦΠΑ για δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και άμισθους υποθηκοφύλακες κοστίζουν 70,3 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που εισηγούνται στο οικονομικό επιτελείο την επιβολή ΦΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θεωρούν ότι η απαλλαγή δεν έχει καμία δικαιολογία και είναι ασυμβίβαστη με κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης όταν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπόκεινται στο φόρο στη χώρα μας και όταν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υπόκεινται στο φόρο στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου «casus belli» θα είναι για τους δικηγόρους η επιβολή Φ.Π.Α στις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως τόνισαν μέλη του προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Προανήγγειλαν μάλιστα δυναμικές κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου. «Τα δικαστήρια θα κλείσουν για επτά μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δ. Βερβεσός.

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν οι δικηγόροι θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο καθώς αναμένεται να αυξήσει τα λειτουργικά τους έξοδα αφού θα πρέπει να προσλάβουν λογιστή την ώρα που:

- Το 31% των δικηγόρων τους τελευταίους μήνες δεν είχε καμία παράσταση στα δικαστήρια.

- Το 15% -17% των δικηγόρων είχε από 1 έως 4 παραστάσεις.

- Το 43% των δικηγόρων δεν είχε καμία παράσταση σε συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) ακινήτων.

Στη συνάντηση των δικηγόρων με τον υπουργό Οικονομικών συζητήθηκαν φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου τάσσονται υπέρ των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»