Τραπεζικές συναλλαγές χωρίς σύνορα

Οι Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να πραγματοποιούν πληρωμές οπουδήποτε στην ΕΕ με αυτόματη χρέωση του λογαριασμού τους.

Αυτόν τον μήνα ξεκινά ένα νέο σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρεώνουν απευθείας τους λογαριασμούς των πελατών τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν από το νέο σύστημα είναι οι ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, οι σπουδαστές και οι συνταξιούχοι που ζουν στο εξωτερικό.

Χάρη στην αυτόματη χρέωση οι πελάτες τραπεζών δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να εκδίδουν επιταγές ή να μεταφέρουν χρήματα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Το νέο σύστημα χρησιμοποιείται κυρίως για την πληρωμή κοινών υπηρεσιών, όπως οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, τηλεφώνου και οι συνδρομές σε περιοδικά.

Στο παρελθόν το σύστημα αυτό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από επιχειρήσεις στην ίδια χώρα με την τράπεζα των πελατών τους. Βάσει του νέου συστήματος, περισσότερες από 2.500 τράπεζες παρέχουν τώρα διασυνοριακές αυτόματες χρεώσεις.

Σύντομα θα προστεθούν και νέες τράπεζες: όλες οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν το σύστημα των διασυνοριακών αυτόματων χρεώσεων μέχρι το Νοέμβριο του 2010, ενώ οι τράπεζες εκτός ευρωζώνης μέχρι το Νοέμβριο του 2014.

Το σύστημα αυτό, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζεται από νέους κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι διασυνοριακές αυτόματες χρεώσεις είναι εξίσου εύκολες και ασφαλείς με τις εθνικές.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες για ανάληψη μετρητών σε άλλες χώρες. Στο μέλλον θα μπορούν τις χρησιμοποιούν και για να κάνουν αγορές σε άλλη χώρα, ενώ απώτερος στόχος είναι να μπορούν να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούν στη χώρα τους και την τραπεζική τους κάρτα για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Εκτός από τα 27 κράτη μέλη, πέντε επιπλέον χώρες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα: η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και το Μονακό.

Μελλοντικά προβλέπεται επίσης οι πελάτες τραπεζών να μπορούν να μεταφέρουν ευκολότερα τα χρήματά τους από μια τράπεζα σε άλλη μέσα στη χώρα τους. Οι τράπεζες συμφώνησαν ότι η θα πρέπει να βοηθούν τους νέους πελάτες τους να κλείνουν τον παλιό τους λογαριασμό και να μεταφέρουν το υπόλοιπο. Οι περισσότερες εθνικές τραπεζικές ενώσεις έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»