Ερωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με το "κούρεμα"

Για να μας λυθούν όλες οι απορίες:
1. Γιατί ξαφνικά όλοι συζητούν και πιέζουν για μεγαλύτερο κούρεμα;

«Διότι το δημόσιο χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο με το κούρεμα 21% που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου. Η ίδια η αγορά ωθεί σε διεύρυνση ποσοστού, καθώς ένα ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012 πωλείται στη δευτερογενή στο 55% - 57% της αξίας του, ενώ το ίδιο ομόλογο τον Ιούλιο διαπραγματευόταν γύρω στο 70% - 59%».


2. Πόσο κούρεμα μπορεί να γίνει τελικά;

«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Αμερικανικοί οίκοι (π.χ. Citigroup) προτείνουν γύρω στο 60%. Η Γερμανία θέτει τον πήχη του haircut μεταξύ 50% - 60%.



3. Και αν τελικά γίνει κούρεμα 60%;

«Τότε όσες τράπεζες έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα λήξης έως 2020 θα εγγράψουν απώλειες έως και 60% στα χαρτοφυλάκιά τους και θα υποστούν τις συνέπειες των ζημιών. Μεταξύ αυτών και οι ελληνικές, που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κεφαλαιακά και θα περάσουν την πύλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)...».



4. Ενώ, αν γίνει κούρεμα μεταξύ 30% - 35%;

«Τότε τα πράγματα είναι σχετικά καλύτερα, καθώς κάποιες ελληνικές τράπεζες θα τα καταφέρουν στην εξεύρεση κεφαλαίων (πωλήσεις θυγατρικών, παγίων, συμμετοχών...) και δεν θα ενταχθούν στο Ταμείο. Για κάποιες άλλες η είσοδος στο ΤΧΣ είναι μονόδρομος».



5. Τι σημαίνει αυτό για τους Ελληνες κατόχους ομολόγων;

«Απολύτως τίποτα. Οταν λέμε ότι το κούρεμα αφορά ιδιώτες επενδυτές, εννοούμε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία και funds που σε εθελοντική βάση θα συμφωνήσουν να απομειώσουν κατά το ποσοστό που θα αποφασισθεί, την αξία των ομολόγων διάρκειας έως 2020 που κατέχουν. Τίποτε αντίστοιχο δεν ισχύει για ιδιώτες επενδυτές φυσικά πρόσωπα, όπως και για όσους έχουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Εν τω μεταξύ, ενδέχεται τα ασφαλιστικά ταμεία να εξαιρεθούν από τη συμμετοχή στο PSI, Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις συντάξεις...».



6. Αφού λοιπόν θα έχουν απομείωση της αξίας των ομολόγων τους και θα χάσουν, γιατί... επιδιώκουν μεγαλύτερο κούρεμα;

«Το κούρεμα αποτελεί στοιχείο εξορθολογισμού της πραγματικής με τη λογιστική κατάσταση. Σήμερα, οι τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν τα ομόλογα στα βιβλία τους στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, με το επιχείρημα ότι τα έχουν για διακράτηση. Ομως στην πράξη τα ομόλογα αυτά κοστίζουν 55%, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εμφανίζουν πλασματικά κεφάλαια που... δεν έχουν».



7. Οποιος μπαίνει στο ΤΧΣ πτωχεύει;

«Οχι ακριβώς. Απλώς το ΤΧΣ αποτελεί την έσχατη λύση για την εξεύρεση κεφαλαίων. Μπαίνει μία τράπεζα μετά από εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος, αφού θα έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες (πωλήσεων θυγατρικών κ.λπ.). Η ένταξη στο Ταμείο θα γίνεται με έκδοση κοινών μετοχών, με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, οπότε αποκλειστικός μέτοχος για το διάστημα παραμονής στο ΤΧΣ - μία τριετία - θα είναι το ελληνικό Δημόσιο. Στην τριετία, λογικά, η τράπεζα αποπληρώνει το Δημόσιο και συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της».



8. Τι σημαίνουν για τον καταθέτη οι εξελίξεις αυτές;

«Ο καταθέτης δεν έχει κανέναν λόγο ανησυχίας. Αντιθέτως, όλες αυτές οι κινήσεις, ακόμη και το ΤΧΣ, ενισχύει τα κεφάλαια των τραπεζών. Είναι σαφές ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να δημιουργηθεί πανικός και να ωθήσει το κοινό σε μαζικές διαρροές κεφαλαίων, ακολουθούμενο από αρνητική ψυχολογία. Κάτι τέτοιο, μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν ορισμένοι περιορισμοί στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών».



9. Γιατί η απόσυρση καταθέσεων βλάπτει;

«Διότι ως μαζικό φαινόμενο αποτελεί πανικό και πιέζει τις τράπεζες για άμεση διοχέτευση διαθεσίμων, στενεύοντας σημαντικά τα περιθώρια ρευστότητάς τους, πολλαπλασιάζοντας την ανάγκη κεφαλαίων, για τα οποία δανείζονται υπέρογκα και με μεγάλο τίμημα».



10. Για τον δανειολήπτη;

«Οι δανειολήπτες δεν επηρεάζονται καθόλου από τις εξελίξεις. Είτε η τράπεζα στην οποία χρωστούν ενταχθεί στο ΤΧΣ, είτε όχι, δεν αλλάζει τίποτα στην εξυπηρέτηση των δανείων. Αντιθέτως, έχει αυξηθεί πολλαπλώς ο έλεγχος των δανείων - συνεπεία της εκτίναξης των επισφαλειών σε νέα ύψη - και ο κώδων στις καθυστερήσεις χτυπάει εγκαίρως...».



11. Και οι μέτοχοι; Θα χάσουν τις μετοχές τους αν μπουν οι τράπεζες στο Ταμείο; Ηρθε το τέλος;

«Δεν κινδυνεύουν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών. Απλώς, λόγω της κατάργησης του δικαιώματος συμμετοχής τους, θα υποστούν την περαιτέρω... βύθιση της αξίας των τίτλων τους. Θεωρητικά, στην τριετία που θα λήξει η παραμονή στο Ταμείο, ίσως και νωρίτερα, μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Κανείς δεν ξέρει πότε...».



12. Γιατί στην Proton οι μέτοχοι χάνουν τις μετοχές τους;

«Διότι η Proton είναι ιδιάζουσα περίπτωση, με εκκαθαριστή. Οι μέτοχοί της είναι οι τελευταίοι στη σειρά για να πάρουν κάτι από το προϊόν της εκκαθάρισης...».


ΠΗΓΗ: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/10/12-12.html#ixzz1b155cPzm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Voucher Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€