Η φορολογική αναμόρφωση του εξόδου της κινητής τηλεφωνίας


Η φορολογική αναμόρφωση του εξόδου της κινητής τηλεφωνίας

Αναφερόμαστε στην περίπτωση ψ, της παραγράφου 1, του άρθρου 31 του ΚΦΕ. Ο λόγος είναι τα πολλά ερωτήματα που δεχόμαστε από  συνδρομητές για επεξηγήσεις επί του θέματος αυτού. Η σχετική ως άνω φορολογική διάταξη είναι σαφής. Από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, εκπίπτουν τα ποσά που καταβάλλονται ως έξοδα κινητής τηλεφωνίας, για λογαριασμούς που ανήκουν στην επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν θα υπερβαίνουν τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων. Περαιτέρω δε, από το συνολικό αυτό ποσό, το 50% αναγνωρίζεται προς έκπτωση, από τα ακαθάριστα έσοδα.

Συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωση των εξόδων αυτών είναι οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση υπαλλήλων. Ωστόσο, επισημαίνεται, όπως και από την Διοίκηση έχει γίνει δεκτό (Πολ 1036/2006), ότι επειδή στις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ - ΕΕ κ.λπ.) προέχει  η προσωπική συνεισφορά των εταίρων στη διαδικασία της εταιρικής τους δράσης, στον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων θα προστίθεται και ο αριθμός των εταίρων. Φυσικά, πάντα με τον περιορισμό του ενός τηλεφώνου για κάθε εταίρο. Τα ίδια ως άνω,  ισχύουν και για την ατομική επιχείρηση (για την δαπάνη δηλαδή, του κινητού του ατομικού επιχειρηματία), όπως επίσης  και για τα κινητά τηλέφωνα των νομικών προσώπων του άρθρου 101 του ΚΦΕ  (Ε.Π.Ε., Α.Ε. κ.λπ.),  που χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές ή εταίρους της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και από τον Πρόεδρο, ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο,  ή τα μέλη του Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας κ.λπ.

Στην περίπτωση που οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων υπερβαίνουν τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων και των προσώπων που διοικούν την εταιρεία, όπως διευκρινίσθηκε παραπάνω, το μέρος της δαπάνης των κινητών τηλεφώνων που αναλογεί στους απασχολούμενους  πέραν αυτού του αριθμού,δεν θα αναγνωρίζεται προς έκπτωση. Επομένως, αν σε μία ΟΕ απασχολούνται π.χ. 8 υπάλληλοι, ενώ συμμετέχουν 2 εταίροι, οι λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων της εταιρείας θα πρέπει να είναι (το πολύ) 10. Αν υποτεθεί περαιτέρω, ότι το ποσό της ετήσιας  δαπάνης είναι 4.500 €, ενώ αυτό αντιστοιχεί σε 12 λογαριασμούς (δηλαδή 2 επί πλέον), θα ληφθεί υπόψη το ποσό:
 
4.500 Χ 10 / 12 = 3.750 €


Και τελικά, από το ποσό της δαπάνης αυτής, ποσοστό 50% θα αναγνωρισθεί προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της παραπάνω εταιρείας (1.875 €), πράγμα που σημαίνει ότι κατά την διαδικασία της φορολογικής αναμόρφωσης, θα πρέπει να προστεθεί στα λογιστικά κέρδη της, το ποσό των 2.625 € (ήτοι, 4.500 - 1.875), το οποίο δεν αναγνωρίζεται, ώστε να αυξήσει την φορολογητέα βάση. Στην περίπτωση που κατά το κλείσιμο της χρήσης προκύπτουν λογιστικές ζημιές για την εταιρεία, αυτές θα μειωθούν με το ως άνω ποσό, ώστε να διαμορφωθούν οι λεγόμενες φορολογικές ζημιές.


Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι λογαριασμοί της κινητής τηλεφωνίας που συνιστούν τα νόμιμα και προσήκοντα δικαιολογητικά για την καταχώρισή τους στα λογιστικά βιβλία (περ. β, άρθρου 16, του ΚΒΣ), ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αναγνωρίζεται η σχετική δαπάνη κατά το ήμισυ, θα καταχωρίζεται κανονικά ολόκληρο το ποσό τους στο βιβλίο Εσόδων - Εξόδων, (αφού διαχωρισθεί ο ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ δε, δεν επηρεάζεται από την φορολογική διάταξη του άρθρου 31 του ΚΦΕ και εκπίπτει 100%, από τον φόρο των εκροών.

Παράδειγμα:
Έστω ότι ένας δικηγόρος τηρεί βιβλίο Εσόδων - Εξόδων και διαθέτει δύο κινητά με λογαριασμούς που εκδίδονται στο όνομά του. Η συνολική ετήσια δαπάνη (χωρίς τον ΦΠΑ) που καταχώρισε στο βιβλίο του για τους δύο αυτούς λογαριασμούς, κατά το 2011, ήταν 1.100 €. Προσδιόρισε το λογιστικό του αποτέλεσμα, από τα δεδομένα της δραστηριότητάς του (έσοδα - έξοδα), στο θετικό ποσό των 20.000 €. Στα έξοδά του συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το ποσό των 1.100 € των εξόδων της κινητής τηλεφωνίας. Κατά την σύνταξη της φορολογικής του δήλωσης, θα πρέπει να προβεί στην παρακάτω φορολογική αναμόρφωση του λογιστικού του αποτελέσματος:

Μη εκπιπτόμενο ποσό δαπάνης = [1.100,00 – (1.100,00 Χ 1 Χ 50%) / 2]  = 825,00€   


1 = ένα απασχολούμενο πρόσωπο (ο δικηγόρος)
2 = δύο λογαριασμοί κινητών

Συνεπώς, θα προστεθεί το ποσό των 825 € στο θετικό λογιστικό του αποτέλεσμα και θα δηλώσει εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, 20.825 €.

Υπενθυμίζουμε ότι η φορολογική αναμόρφωση, είναι υποχρεωτική…

Άρθρο του κ.Νίκου Σγουρινάκη, Δ/ντή Σύνταξης περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»