Προγράμματα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ

Δύο Νέα Προγράμματα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ

Ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες δυο σημαντικά προγράμματα από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη σχετικά με την παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Πάμε να δούμε περισσότερο αναλυτικά, με απλά λόγια, τι προβλέπουν τα δυο αυτά προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.




Πρώτο πρόγραμμα: Εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων



Με το πρώτο πρόγραμμα καλύπτονται, με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, για την εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Θα παρέχει κάλυψη έως του 100% των υποχρεώσεων και θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (έτσι θα είναι και επιλέξιμες από το σχετικό νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών).



Επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να πάρουν κάποιο δάνειο ή να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, μπορούν με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να εκπληρώσουν μέχρι και το 100% των υποχρεώσεών τους προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς.



Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28.02.2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2010.



Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νέες ή υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται όσες συμμετείχαν στην πρώτη φάση εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ και όσες συμμετείχαν στη δεύτερη φάση με προσωπικό άνω των 10 ατόμων, αλλά και όσες χαρακτηρίζονται προβληματικές με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς.



Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων ως εξής:



■Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, δάνειο έως 40.000 ευρώ

■Από 5 έως 20 εργαζόμενους, δάνειο έως 70.000 ευρώ

■Από 20 έως 50 εργαζόμενους, δάνειο έως 100.000 ευρώ

Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποπληρωμή του δανείου τους κατά την περίοδο της κρίσης.



Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.



Δεύτερο πρόγραμμα: Κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών.



Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται τόσο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών όσο και προς τους προμηθευτές τους οι οποίοι σήμερα είτε πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, είτε βρίσκονται “εγκλωβισμένοι” σε ακάλυπτες επιταγές.



Ο συνολικός προϋπολογισμός και αυτού του προγράμματος είναι 1 δις ευρώ και η λήξη του είναι σε δύο περίπου χρόνια από τώρα, δηλαδή μέχρι την 31.12.2011.



Αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νεοσύστατες, νέες ή υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών μορφών που απασχολούν έως 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται όσες συμμετείχαν στην πρώτη φάση εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ και όσες συμμετείχαν στη δεύτερη φάση με προσωπικό άνω των 10 ατόμων, αλλά και όσες χαρακτηρίζονται προβληματικές με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Το ποσό του δανείου θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και θα μπορεί να φτάσει, σωρευτικά, τα 300.000 ευρώ, ποσά που θα καταβάλλονται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων.



Σχετικά με την διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ, ισχύουν:



■Διάρκεια του δανείου 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους.

■Ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ στο 80%.

■Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Το επιτόκιο και στα δύο προγράμματα θα φτάνει έως το 6% (Euribor 6μήνου συν περιθώριο 4 με 5 μονάδες). Σύμφωνα με την Υπουργό, περίπου 100.000 επιχειρήσεις συνολικά αναμένεται θα χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα αυτά, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν προς τέλη Μαρτίου 2010.



Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση των προγραμμάτων στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, και Ναυτιλίας εδώ:http://www.ypoian.gr/?p=693.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»