«Πλαφόν» στα επιτόκια

Στο 14% μπαίνει ο «πήχυς»
«Πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας.

«Ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά θα δώσουν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια.

«Πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομίας, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πλαφόν θα προσδιορίζεται από ένα ποσοστό που προκύπτει ως μέσος όρος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων στην ευρωζώνη.

Αυτό υπολογίζεται στο 9%-10% συν 4%-5% (το περιθώριο κέρδους των τραπεζών), δηλαδή στο 14%, έναντι 16% έως 20% που ισχύει στις κάρτες. Το μέσο επιτόκιο των καρτών σε χώρες της ευρωζώνης που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα αγγίζει το 11%.

Ανάλογος μηχανισμός εξετάζεται και για τα καταναλωτικά δάνεια (όπου, όμως, οι αποκλίσεις των επιτοκίων, σε σχέση με την ΕΕ, είναι μικρότερες), ενώ «πλαφόν» θα επιβληθεί και στα επιτόκια υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πιστωτικών καρτών.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ. Οι τράπεζες επικαλούνται το υψηλό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (που επιβαρύνει το κόστος δανεισμού των τραπεζών), καθώς και το αυξημένο ρίσκο αυτής της κατηγορίας προϊόντων καταναλωτικής πίστης.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η διαβούλευση μεταξύ της Λ.Κατσέλη και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στον τραπεζικό κλάδο, πάντως, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δάνεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για την κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, καθώς και των χρεώσεων που οι τράπεζες συνεχίζουν να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους μολονότι έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

Βούληση να μπει τάξη σε δανεισμό-επιτόκια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι «υπάρχει η βούληση να μπει τάξη στον δανεισμό, στην τραπεζική αγορά και βέβαια και στα επιτόκια, όπου κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται ο καταναλωτής» απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση προτίθεται να βάλει πλαφόν 12% στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει σχετική αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλio, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο διαπραγματεύσεων, όμως, «από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε ό,τι δεσμευτήκαμε πριν τις εκλογές».

Στο μέτρο του δυνατού, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, δεν υπάρχει ασυμβατότητα ανάμεσα στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»