Μέχρι 12 Μαρτίου η καταβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ του 1/2020

Μέχρι 12 Μαρτίου η καταβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ του 1/2020

 

Σύμφωνα με το κατατεθέν στη Βουλή ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λόγω της πρώτης εφαρμογής τον νέου νόμου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020 που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα μέχρι την 12η Μαρτίου 2020. Οι εισφορές του Ιανουαρίου 2020 θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία για τους εν λόγω ασφαλισμένους (σ.σ. δείτε παλαιότερο άρθρο του κόμβου σχετικά με τις νέες εισφορές).

Αναμορφώνεται το καθεστώς καταβολής των εισφορών αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. 

Συγκεκριμένα:

Θεσπίζονται έξι επίπεδα υποχρεωτικών ασφαλιστικών κατηγοριών, μέσα από τα οποία διασφαλίζεται ελευθερία επιλογής για κάθε ασφαλισμένο μεταξύ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, την οποία μπορεί να διαφοροποιεί ετησίως. Το ποσό των εισφορών προσαυξάνεται όσο υψηλότερη είναι η κατηγορία που επιλέγει ο ασφαλισμένος. (Σήμερα, προβλέπεται η καταβολή ποσοστού 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος).
Καθίσταται υποχρεωτική η κατάταξη στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία σε περίπτωση που δεν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία.
Θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία, που αντιστοιχεί σε 93 ευρώ για κύρια σύνταξη, για τους νέους ασφαλισμένους έως πέντε έτη ασφάλισης. Το αυτό ισχύει, από 1-1-2020 και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη ασφάλισης και μέχρι 31-12-2019 δεν υπάγονταν σε καθεστώς καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών.
Κατατάσσονται υποχρεωτικά οι ανωτέρω ασφαλισμένοι για τον κλάδο υγείας στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία με αυτή της κύριας σύνταξης.
Προσδιορίζονται οι υπόχρεοι καταβολής των εν λόγω ασφαλιστικών εισφορών.  
(άρθρο 35)

Θυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχεδίου, ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη αυτής ασφαλιστική κατηγορία. Η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά. Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι δύνανται μετά από αίτησή τους (που υποβάλλεται οποτεδήποτε) να ζητήσουν τη μεταβολή της ασφαλιστικής κατηγορίας, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα αποτελεί και η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 που εκκρεμεί και που αναμένουμε νεότερα για το πότε θα ολοκληρωθεί. 

  πηγή:Taxheaven

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»