Ασφάλιση στεγαστικού δανείου. Επιλέξτε την ασφαλιστική εταιρεία ελεύθερα.


  Ο δανειολήπτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα σε ποια εταιρεία θα ασφαλίσει το δάνειο του!



Η «ελευθερία» των καταναλωτών να επιλέγουν το ασφαλιστήριο που επιθυμούν, έχει ξεκαθαριστεί με την εγκύκλιο 462/14-05-2013 της Τράπεζα της Ελλάδος. Στην εγκύκλιο 462 αναφέρεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης μέσω της τράπεζας και πως «όταν δανειολήπτης προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που πληροί τις καλύψεις της δανειακής σύμβασης, αυτό πρέπει να γίνεται δεκτό χωρίς καμία καθυστέρηση». 
 

Οι δανειολήπτες, λοιπόν, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία επιθυμούν, είτε βρίσκονται σε διαδικασία λήψης νέου στεγαστικού δανείου, είτε το δάνειό τους «τρέχει». Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη σύμβαση του στεγαστικού δανείου. Συνήθως, οι υποχρεωτικές καλύψεις είναι αυτές έναντι σεισμού και πυρκαγιάς, ενώ όλες οι υπόλοιπες καλύψεις είναι προαιρετικές.
Στην περίπτωση που έχετε ήδη ασφαλίσει το ακίνητό σας, έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρεία, πριν την ανανέωση του συμβολαίου.

Τι θα πρέπει να προσέξετε αν αλλάξετε εταιρεία
Στην περίπτωση που επιθυμείτε να επιλέξετε την ασφαλιστική εταιρεία της δικής σας προτίμησης και όχι την εταιρεία που συνεργάζεται με την τράπεζα από την οποία πήρατε το στεγαστικό, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:
Θα πρέπει να προσκομίσετε το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη του παλαιού, ώστε να προλάβετε την τράπεζα και να μην “τραβήξει” τα χρήματα της ασφάλειας από τον τραπεζικό σας λογαριασμό για την ανανέωση του συμβολαίου.
Επίσης, όταν προσκομίσετε το ασφαλιστήριο της άλλης εταιρείας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να περιλαμβάνονται τα σωστά στοιχεία της ασφάλισης, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να απορριφθεί το συμβόλαιο σας από την τράπεζα.

Τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε, είναι:
1. Η σωστή περιγραφή του ακινήτου.
2. Η αναγραφή της τράπεζας ως δικαιούχου.
3. Ο προσδιορισμός της ασφαλιζόμενης αξίας (ασφαλισμένο κεφάλαιο) του ακινήτου ή αξία ανακατασκευής.

 Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»