Σε ποιούς εργαζόμενους συνταξιούχους μειώνεται η σύνταξη με βάσει τον Ν.4387/2016

23 Μαρτίου 2018

Απασχόληση συνταξιούχου και περικοπή σύνταξης

 Το Υπουργείο Εργασίας δίνει οδηγίες σχετικά με την περικοπή στη σύνταξη που θα υποστεί ο συνταξιούχος, που αποφασίζει να εργαστεί. Ποιοί εξαιρούνται
Η Εγκύκλιος, στην οποία μπορείτε να δείτε και πολλά παραδείγματα υπολογισμού, αφορά το περιβόητο άρθρο 20 του ν.4387/2016, μετά την ισχύ καταργήθηκαν οι παλιές σχετικές ρυθμίσεις.
Οι διατάξεις, λοιπόν,  εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ - Δημόσιο, καθώς και στα πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο.
Εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση από 13.5.2016 και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση, δεν ισχύουν οι διατάξεις ακόμα κι αν προκύπτει εισόδημα. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξής τους.
Σημειώνουμε ότι, η εφαρμογή των διατάξεων αφορά στη χρονική στιγμή που προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, και όχι στη χρονική περίοδο καταβολής των σχετικών αμοιβών.
Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος απασχολήθηκε για το σύνολο του έτους 2017 και στη συνέχεια διέκοψε την απασχόλησή του, όμως η σχετική αμοιβή για την παρασχεθείσα κατά το έτος 2017 εργασία καταβληθεί το έτος 2018, θα θεωρηθεί ότι απασχολήθηκε το έτος 2017 και συνεπώς η σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται για το έτος 2017, ενώ για το έτος 2018 η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περιορισμό δεδομένου ότι έχει διακοπεί η αναληφθείσα δραστηριότητα.
Ποιους αφορά:
Το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων αφορά πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά την συνταξιοδότησή τους (σχετική η αριθ. 531/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), καθώς και πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία με βάση το προγενέστερο του ν.4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο και αναλαμβάνουν την ασκούμενη δραστηριότητα μετά την ανωτέρω ημερομηνία.
Για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ που παράλληλα παρέχει εξαρτημένη εργασία και ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος εντός του 2017, συνεχίζει όμως να ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. Αντίστοιχα, συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ από το 2010 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα από 1.1.2017, υπαγόμενος στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, θα υποστεί τη μείωση της σύνταξης.
Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση ανανέωσης σύμβασης που έχει συναφθεί πριν την 13.5.2016 εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο ως προς την απασχόληση συνταξιούχων, εφόσον η σύμβαση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και μετά την 13.5.2016 ή ανανεώνεται μετά την 13.5.2016 χωρίς να μεσολαβεί κενό χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης της σύμβασης και της ανανέωσής της.
Να τονίσουμε, βέβαια, ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τους συνταξιούχοι λόγω γήρατος που διορίζονται σε αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και τα μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ, κ.λπ., εφόσον ο διορισμός στις ανωτέρω θέσεις γίνει μετά την 13.5.2016. Διευκρινίζεται δε και πότε γίνεται αναστολή της σύνταξης κύριας και επικουρικής.
Περικοπή – Αναστολή Σύνταξης
Η σύνταξη, επομένως, περικόπτεται κατά 60% για όσες ημέρες αντιστοιχούν στην απασχόλησή του, για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης, ενώ σε περίπτωση άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος  ή αυτοαπασχόλησης όπου η ασφάλιση γίνεται με βάση τον μήνα, η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα που ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα.
Παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους €800,00 και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ ύψους €100,00, και αναλαμβάνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη απασχόληση (25 ημέρες ασφάλισης). Ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει μειωμένη κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 60%, δηλαδή η μηνιαία κύρια σύνταξη θα ανέρχεται σε €320,00 [(€800,00 – (60% x €800,00)] και η μηνιαία επικουρική σύνταξη θα ανέρχεται σε €40,00 [€100,00 – (60% x €100,00)].
Όσον αφορά την εισφορά ασθένειας επισημαίνεται ότι, ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς για ασθένεια ενώ παράλληλα γίνεται και παρακράτηση εισφοράς ασθένειας επί της σύνταξης.
Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για προσαύξηση της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Ποιοί εξαιρούνται από τη ρύθμιση
Από το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης εξαιρούνται ρητά οι μέχρι 12.5.2016 συνταξιούχοι λόγω γήρατος που έχουν αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχόληση μέχρι την ημερομηνία αυτή και συνεχίζουν την απασχόλησή τους. Γι’ αυτούς εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο του νόμου πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων.
Εξαιρούνται, επίσης, από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης, οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και  οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν αμοιβές από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή άλλα συγγενικά δικαιώματα.
Όσον αφορά τους συνταξιούχους ΟΓΑ, έχει ήδη εκδοθεί η Εγκύκλιος, με την οποία καθορίζεται από πότε ισχύει το νέο καθεστώς.
Επίσης, έχει εκδοθεί Εγκύκλιος για όσους συνταξιούχους έχουν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
Να σχολιάσουμε, επίσης, ότι όταν πρόκειται για μισθωτή απασχόληση, η περικοπη του 60% υπολογίζεται με βάση της ημέρες πραγματικής απασχόλησης, ενώ όταν πρόκειται για άσκηση δραστηριότητας, υπολογίζεται ολόκληρος ο μήνας.

Πηγή:https://www.oenet.gr/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»