Προκαταβολή φόρου στα εισοδήματα του 2012 και Υπολογισμός.

Ο υπολογισμός  προκαταβολής, έναντι του φόρου που θα προκύψει επί των εισοδημάτων του τρέχοντος έτους 2013, προβλέπεται από τον ισχύοντα ΚΦΕ (Ν 2238/1994) στο άρθρο 52. Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται με συντελεστή 55% και συμβεβαιώνεται με τον κύριο και συμπληρωματικό φόρο των εισοδημάτων του 2012. Δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου, εφόσον ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν αποκτά εισόδημα και από άλλη πηγή, τότε εν δυνάμει, υπολογίζεται προκαταβολή φόρου. Το καλό είναι ότι μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης με το 55%, από το εξαγόμενο, αφαιρείται τυχόν παρακρατηθείς φόρος στην πηγή, οπότε μειώνεται ή μηδενίζεται (αναλόγως) το ποσό της προκαταβολής. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση της προκαταβολής, προσδιορίζεται ανεξάρτητα και διακεκριμένα, για τον υπόχρεο και την σύζυγο.
Ας δούμε ποια είναι η βάση επί της οποίας υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου.
Παράδειγμα
Υπόχρεος φορολογούμενος μισθωτός αποκτά εισόδημα και από  εκμίσθωση ακινήτου. Ταυτόχρονα αναγράφει στη δήλωσή του και ιατρικές δαπάνες 1.000 ευρώ (κωδ.: 051). Υποθέτουμε ότι καλύπτει αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ διαθέτει το 25% των εισοδημάτων του, σε αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Το καθαρό εισόδημα από Μ.Υ. είναι 22.000 ευρώ (ΦΜΥ που αναλογεί 2.920 ευρώ, ΦΜΥ που παρακρατήθηκε 2.876,20 ευρώ. Αφορολόγητο 5.000 ευρώ). Ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικού χώρου (εμπορικό κατάστημα) 4.800 ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται κατά την εκκαθάριση, κατά 3% λόγω αποσβέσεων (χωρίς δικαιολογητικά, άρθρο 23 ΚΦΕ). Συνεπώς, το καθαρό ποσό είναι: 4.656 ευρώ. Ο συμπληρωματικός όμως φόρος θα υπολογισθεί επί του ακαθάριστου ποσού από εκμίσθωση. Ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για την συγκεκριμένη επαγγελματική μίσθωση, είναι 3% (παρ. 7, άρθρου 9, ΚΦΕ). Συνεπώς, το καθαρό εισόδημα που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις είναι: 26.656 ευρώ. Ο φόρος βάσει κλίμακας: 4.149,60 ευρώ και ο φόρος που αναλογεί, μετά την μείωση κατά 100 ευρώ, λόγω των ιατρικών δαπανών (1.000 χ 10%), 4.049,60 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται ο συμπληρωματικός φόρος 144 ευρώ (4.800 χ 3%).
Συνεπώς, η βάση υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, είναι: 4.193,60 ευρώ. Το σύστημα, κατά την εκκαθάριση, επειδή «βλέπει» εισόδημα και από άλλη πηγή, εκτός από Μ.Υ., υπολογίζει προκαταβολή φόρου: 4.193,60 χ 55% = 2.306,48 ευρώ.
Ταυτόχρονα όμως, αφαιρεί από αυτό το ποσό τον ΦΜΥ που παρακρατήθηκε στην πηγή (αφαιρείται ο ΦΜΥ που αναλογεί, ήτοι 2.920 ευρώ). Έτσι, προκύπτει αρνητικό ποσό και επομένως, μηδενίζεται η προκαταβολή. Ο φορολογούμενος του παραδείγματός μας, δεν θα καταβάλει προκαταβολή φόρου, δεν θα αποφύγει όμως τα τέλη χαρτοσήμου (+ ΟΓΑ), λόγω της επαγγελματικής μίσθωσης, 3,6% επί του ακαθάριστου ποσού των μισθωμάτων, ήτοι 172,80 ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι εφόσον έχουμε εισόδημα από τις δύο ως άνω πηγές και το σύστημα θα πολλαπλασιάσει επί 55% το ποσό της βάσης (φόρος που αναλογεί και συμπληρωματικός), αν θα προκύψει προκαταβολή φόρου, θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Πρώτον, από το ύψος του φόρου που έχει παρακρατηθεί στην πηγή και δεύτερον, από το ύψος του εισοδήματος από εκμίσθωση ακινήτων.

πηγή: http://epixeirisi.gr/ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ/18030
άρθρο του κ. Νίκου Σγουρινάκη Λογιστή-Φοροτεχνικού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»