Μέσω τραπεζών υποχρεωτικά η καταβολή μισθών και εισφορών.

Εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών τίθενται από την 1η Νοεμβρίου 120.000 εργαζόμενοι (χάνοντας το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης όσοι από αυτούς δεν συμπληρώνουν έως 31/12/2015 τα 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ).
Την ίδια ώρα, νέες μειώσεις θα επιβληθούν, από την 1/1/2012, στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ. Τις αλλαγές αυτές προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας συνολικά τις 15 δράσεις που θα αναληφθούν στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. 

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η υποχρεωτική, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012, πληρωμή μέσω των τραπεζών των εισφορών και των μισθών των εργαζομένων (για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής), καθώς και η έναρξη διαλόγου με τους εργοδότες και τα συνδικάτα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (η τρόικα έχει ζητήσει μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας). 

Το χρονοδιάγραμμα
1. Εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου της νέας μικρότερης (κατά 120.000 εργαζόμενους) λίστας βαρέων και ανθυγιεινών. 

2. Ολοκλήρωση, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία που παρέχουν εφάπαξ βοηθήματα, καθώς και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των παροχών των συγκεκριμένων ταμείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμα. 

3. Προετοιμασία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση του Eurogroup, στις 25 Νοεμβρίου, για τις μεταρρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου. 

4. Συνεχής παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των Ταμείων προκειμένου να μην παρατηρηθεί αδυναμία καταβολής των συντάξεων και των άλλων παροχών. 

5. Ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τέλος του 2011. Εντός του πρώτου διμήνου του 2012 θα τεθούν σε εφαρμογή δύο ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την κάρτα εργασίας και την ταυτόχρονη πληρωμή αποδοχών και εισφορών μέσα από το τραπεζικό σύστημα. 

6. Υλοποίηση της συμφωνίας για την καταβολή από τις φαρμακευτικές εταιρείες 262 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, στα ασφαλιστικά ταμεία. 

7. Ολοκλήρωση, μέχρι 31/12/2011, της λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, η εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών και η υπογραφή ενιαίων συμβάσεων με τους γιατρούς, τα φαρμακεία, τις κλινικές και τους άλλους παρόχους υγείας. 

8. Ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

9. Επεξεργασία του σχεδίου για την ενίσχυση της περιουσίας των ταμείων μετά τις αποφάσεις κορυφής της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» και την εφαρμογή της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων. 

10. Ολοκλήρωση, μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2012, της απογραφής των συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων. Διασφάλιση της δυνατότητας του ενιαίου κέντρου ελέγχου πληρωμής των συντάξεων (που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) να κάνει όλες τις διασταυρώσεις στοιχείων σε σχέση με τα πλαφόν, με τις διπλές συντάξεις κ.λπ. 

11. Σύνταξη των προϋπολογισμών των ταμείων και προσαρμογή τους στις μειωμένες επιχορηγήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 

12. Επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων που έχουν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο για τα ταμεία (αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης). 

13. Προώθηση και ψήφιση «ώριμων» νομοσχεδίων, όπως για τη διαβούλευση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε δύο ή περισσότερα κράτη της Ε.Ε. (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας), την επιβολή κυρώσεων σε εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες στη χώρα οικονομικούς μετανάστες, την ταυτοποίηση παράνομων οικονομικών μεταναστών και νέο πλαίσιο για την ασφάλιση όσων εργάζονται, με παράλληλη διευκόλυνση της αποχώρησής τους και την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών και ενίσχυση των κανόνων της ασφαλιστικής αγοράς. 

14. Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με την ενεργοποίηση, μέχρι το τέλος του έτους, νέων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης (με το σύστημα voucher). Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με στόχο να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης. 

15. Ανάληψη πρωτοβουλίας για συζήτηση και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να υπάρξει ευρύτερη εθνική συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου. 

Hμερομηνίες-«κλειδιά» 
1η Νοεμβρίου: Eφαρμογή της νέας λίστας στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

25 Nοεμβρίου: Aξιολόγηση από την E.E. του νέου ασφαλιστικού νόμου. 

Tέλος Nοεμβρίου: Oλοκλήρωση αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά tαμεία. 

15 Δεκεμβρίου: Kαταβολή 262 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Iανουάριος 2012: Oλοκλήρωση της απογραφής όλων των συνταξιούχων. 

Φεβρουάριος 2012: Yποχρεωτική η πληρωμή μέσω τραπεζών των εισφορών και των μισθών. 


πηγή: www.imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»