Έξυπνοι τρόποι για να πληρώσετε την εφορία


Φοροδάνεια
 Χρήματα για να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τις ασφαλιστικές εισφορές, το πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους ψάχνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Ο κλοιός της Εφορίας "σφίγγει" γύρω από τους οφειλέτες, καθώς όσοι δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση να πληρώσουν, λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι ξεκινούν οι διαδικασίες "προ-κατάσχεσης" από τις ΔΟΥ στις οποίες ανήκουν.

Την ίδια ώρα η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι φορολογούμενοι μπορούν τώρα να πληρώσουν τις οφειλές τους για τα παραπάνω με πιστωτική κάρτα.

Δύο τράπεζες, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώσουν τις παραπάνω οφειλές με πιστωτική κάρτα και να έχουν διπλό όφελος. Την έκπτωση του 5% αν πληρώσουν το σύνολο οφειλής προς την Εφορία και ταυτόχρονα να κερδίσουν 3 έως 6 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα η δυνατότητα αφορά αυτήν τη στιγμή την πληρωμή φόρου εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αντίστοιχα προγράμματα θα λανσάρουν οι τράπεζες και για τα αυθαίρετα αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να διευκολύνουν και την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, στους οποίους θα περιλαμβάνεται το ειδικό τέλος ακινήτων.

Οσοι επιλέξουν τη λύση πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα έχουν κέρδος 5%, την έκπτωση δηλαδή που δικαιούνται αν πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό. Ετσι, παρόλο που ο πελάτης πληρώνει σε δόσεις την οφειλή στην τράπεζα, εμφανίζεται ότι εξοφλεί εφάπαξ την υποχρέωσή του προς την Εφορία, απολαμβάνοντας έτσι την έκπτωση.

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ειδικά προγράμματα επιβράβευσης για όσους κάνουν συναλλαγές μέσω καρτών τα οποία προσφέρουν είτε επιστροφή χρημάτων σε ποσοστό έως και 3% είτε πόντους που ανταλλάσσονται με δώρα σημαντικής αξίας, ακόμα και αεροπορικά εισιτήρια. Ετσι, ο συνδυασμός των δύο κινήσεων μεταφράζεται σε διπλό κέρδος, αρκεί βέβαια οι πελάτες να μην επιβαρυνθούν με τους "τσουχτερούς" τόκους των πιστωτικών. Δηλαδή, για να βγει κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει κάθε μήνα να εξοφλεί το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους της τάξης του 20%, πολλαπλάσιους δηλαδή από το όφελος που έχει.

Ρύθμιση με την Εφορία ή λήψη "φοροδανείου"

Με τα φοροδάνεια ο δανειολήπτης εξασφαλίζει σαφώς χαμηλότερη δόση. Ομως η τελική επιβάρυνση λόγω των τόκων είναι μεγαλύτερη, αφού είναι μεγαλύτερη και η διάρκεια αποπληρωμής.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό: μία μικρομεσαία επιχείρηση πάει σε ρύθμιση με την Εφορία για ποσό φόρου 17.950 ευρώ και κανονίζει την αποπληρωμή του σε 20 μηνιαίες δόσεις. Πληρώνει προκαταβολή 3.120 ευρώ και στη συνέχεια επιβαρύνεται με μηνιαία δόση της τάξης των 850 ευρώ κατά μέσο όρο. Συνολικά, και μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 20.300 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 2.350 ευρώ επιπλέον από την αρχική οφειλή. Αν τώρα αποφασίσει να πάρει ένα "φοροδάνειο" με διάρκεια 5 χρόνια για το ίδιο ποσό οφειλής, δηλαδή τις 17.950 ευρώ, με επιτόκιο 9%, θα έχει μηνιαία δόση 372,6 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει σαφώς λιγότερα χρήματα το μήνα σε σχέση με τον διακανονισμό της Εφορίας, και θα έχει πάρει "ανάσα" καθώς θα γλιτώνει σχεδόν 500 ευρώ το μήνα. Ομως μέχρι τη λήξη του δανείου θα έχει πληρώσει επιπλέον 4.400 ευρώ σε τόκους, δηλαδή 2.050 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το διακανονισμό της Εφορίας.

Τα πακέτα που προσφέρουν οι τράπεζες

Σήμερα οι Eurobank και Πειραιώς διαθέτουν ειδικά πακέτα υπηρεσιών προς τους πελάτες τους για την πληρωμή χρεών προς το Δημόσιο.

Ομως τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι καθώς οι "νέοι" έκτακτοι φόροι θα επαναλαμβάνονται σε επίπεδο τριετίας, ενώ έρχονται και νέοι φόροι (αυξημένα τέλη στα Ι.Χ. κλπ.) τους επόμενους μήνες, στο "παιχνίδι" θα μπουν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οπως είναι γνωστό, οι πληρωμές για ποσά άνω των 1.500 ευρώ μπορούν να γίνονται με χρήση πιστωτικής κάρτας. Επίσης, κανείς δεν απαγορεύει στους κατόχους άλλων πιστωτικών να πληρώσουν με "πλαστικό χρήμα" τα χρέη τους, απολαμβάνοντας τα προνόμια των προγραμμάτων επιβράβευσης.

Με ό,τι ισχύει σήμερα, η Eurobank προσφέρει πρόγραμμα με το οποίο: οι πληρωμές προς το Δημόσιο μπορούν να πραγματοποιηθούν με πιστωτικές κάρτες της τράπεζας είτε στα καταστήματα είτε τηλεφωνικά. Οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να εξοφλούν την Εφορία σε 3 άτοκες δόσεις, όπως επίσης την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος για τους ημιυπαίθριους, το ΕΤΑΚ και την περαίωση.

Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών της καρτών, επιλέγοντας εξόφληση έως και σε 6 δόσεις. Η δυνατότητα αφορά τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το ΕΤΑΚ, ενώ ειδικά για τους ημιυπαίθριους η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε έως 12 δόσεις.

Ας σημειωθεί ότι οι πληρωμές προς την Εφορία μπορούν να γίνουν με πιστωτικές κάρτες όλων των τραπεζών, με τη διαφορά ότι ο οφειλέτης δεν έχει το προνόμιο των άτοκων δόσεων.

Επίσης ο φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι απαραίτητο είναι το ΡΙΝ της πιστωτικής κάρτας. Και αυτό επειδή, η χρέωση γίνεται αυτόματα από τον λογαριασμό του, η Εφορία δηλαδή με απλά λόγια λειτουργεί ως ΑΤΜ τράπεζας.

Ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς χορηγεί καταναλωτικό δάνειο Πολεοδομικών Υπερβάσεων, με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor μήνα (1,357%) + περιθώριο από 5 μονάδες. Χρηματοδοτεί το 100% του προστίμου και παρέχει επιπλέον ρευστότητα 1.000 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει και τα 10 χρόνια.

Παράλληλα, η τράπεζα αναθέτει στη θυγατρική της εταιρεία Πειραιώς Real Estate ΑΕ τη σύνταξη της τεχνικής μελέτης που είναι απαραίτητη για την πληρωμή του προστίμου.

Επίσης, η Marfin Egnatia Bank λάνσαρε δάνειο για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων με χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου από 4,75 μονάδες. Η χρηματοδότηση φτάνει έως και το 100% του απαιτούμενου ποσού, με διάρκεια αποπληρωμής τα 10 έτη.

Η Attica Bank χορηγεί το δάνειο Attica τακτοποίηση Ακινήτων με επιτόκιο euribor μήνα και περιθώριο από 6-8 μονάδες, με ποσό χρηματοδότησης 30.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια.

H T Bank χορηγεί για τον ίδιο λόγο καταναλωτικό ή επισκευαστικό δάνειο, εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης του δανείου.

Οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων, εισφορών και προστίμων χορηγούν καταναλωτικά δάνεια, τα οποία όμως έχουν ελκυστικά επιτόκια.

Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα χορηγεί το καταναλωτικό δάνειο Διαθέσιμο με επιτόκιο 14,45%, η Alpha Bank το καταναλωτικό δάνειο Μέτρον Αριστον με επιτόκιο 13,5% (σταθερό), το καταναλωτικό δάνειο της Eurobank έχει επιτόκιο 10,9% (κυμαινόμενο), το δάνειο Xpress της Emporiki έχει σταθερό επιτόκιο 12,25%.

Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί το καταναλωτικό δάνειο Συνεπώς με επιτόκιο 11,85% που για τους συνεπείς δανειολήπτες μειώνεται κατά 1 μονάδα το χρόνο (σε ορίζοντα 5ετίας) και καταλήγει στο 6,85%.

Τα ποσά δανειοδότησης κυμαίνονται από τις 10.000 έως τις 30.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει και τα 10 χρόνια.

Τα δάνεια για την πληρωμή των φόρων είναι στην ουσία καταναλωτικά δάνεια με τη διαφορά ότι έχουν χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 10% με 12%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 14%. Παράλληλα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.

Ως προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ -ή το σύνολο του ποσού- ενώ αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί.

Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον ένα χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη.

(Πηγή: Εθνος)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»