Σχέδιο... ακριβής περαίωσης για τους κατόχους ακινήτων.


NEA περαίωση που θα αφορά τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών με ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία είχε εξαιρεθεί από την πρόσφατη ρύθμιση που ολοκληρώνεται και τυπικά στις 28 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα των φορέων της αγοράς αν και το «αντίτιμο» για το κλείσιμο των βιβλίων της περιόδου 2000 - 2010 θα είναι σημαντικά υψηλότερο.
Πηγές από το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στη νέα ρύθμιση το ελάχιστο ποσό της περαίωσης ανά χρήση θα κυμαίνεται στα 1.000 - 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί ο επαγγελματίας ή επιχείρηση. Θα είναι δηλαδή σημαντικά υψηλότερο από τα 500 και 700 ευρώ που είχαν καθοριστεί ως ελάχιστα ποσά στην πρόσφατη ρύθμιση.
Με αυτά τα μεγέθη υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τη νέα περαίωση μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ, εάν η προσέλευση είναι τελικά η αναμενόμενη.
Oπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το ακριβότερο αντίτιμο για την καταστροφή των βιβλίων οφείλεται στο ότι επιτηδευματίες με ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ βρίσκονται συνήθως σε υψηλή βαθμίδα κινδύνου φοροδιαφυγής (π.χ. μεγαλοδικηγόροι, γιατροί και επιχειρήσεις που ερευνούνται από το ΣΔΟΕ) και το σκεπτικό είναι να πληρώσουν περισσότερα για να «παραγραφούν» παλιές φορολογικές παραβάσεις.
Η «διακριτική μεταχείριση» που επεφύλαξε η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών σε βάρος των επιτηδευματιών φυσικών προσώπων που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι στις προηγούμενες πέντε ρυθμίσεις για περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών, που νομοθετήθηκαν από το 1994 έως το 2009, ουδέποτε εξαιρέθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Στην έκτη κατά σειρά ρύθμιση περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εντάχθηκε η εξαίρεση για όσους έχουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο της εφορίας
όσοι δεν την πραγματοποίησαν

Πάντως την ίδια ώρα στο στόχαστρο των ελεγκτών του Δημοσίου βρίσκονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έκαναν περαίωση και συγκεκριμένα:
Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Yπουργείο Οικονομικών.
Oσοι «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου, τονίζει στέλεχος του Yπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η περαίωση έφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πηγή: Express.gr  23/01/11-07:00

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Voucher Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€