Διαβάστε το Παράδειγμα για την ΠΕΡΑΙΩΣΗ!!!

Παράδειγμα
Εστω ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος τηρεί βιβλία Β κατηγορίας έχει πέντε ανέλεγκτες χρήσεις και ετησίως έχει ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 150.000 ευρώ.

Το ποσόν του φόρου της περαίωσης για κάθε χρήση θα υπολογιστεί ως εξής:

* 150.000 ευρώ (ετήσια ακαθάριστα έσοδα) Χ 2% (συντελεστής λογιστικών διαφορών) Χ 1% (συντελεστής προοδευτικότητας) Χ 20% (συντελεστής φορολογίας)* = 600 ευρώ.
Εξαιτίας όμως του γεγονότος ότι το ελάχιστο ποσόν δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 700 ευρώ, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλει για τις 5 ανέλεγκτες χρήσεις 3.500 ευρώ
 (5 Χ 700 ευρώ).


Το ποσόν του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής:

* Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα. Το ποσόν που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ο οποίος διαμορφώνεται από 1 ως 1,35. Στο τελικό ποσόν που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις ΑΕ και ΕΠΕ, όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣΑναλυτικότερα, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:

- Η προκαταβολή φόρου μειώνεται από το 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 20% του συνολικού φόρου που θα προκύψει για όσες ανέλεγκτες χρήσεις περαιώσουν.

- Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από 12 σε 24. Σύμφωνα εξάλλου με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι ανέλεγκτες χρήσεις της μεγάλης πλειονότητας των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις τέσσερις (2006  έως 2009), οπότε είναι οι 24 δόσεις, όχι μόνον να επαρκούν, αλλά πολλές επιχειρήσεις είναι πιθανόν να μην τις χρειασθούν όλες. 

- Εντάσσονται στην περαίωση ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση την περίοδο 2008-2009 με καταβολή του μισού ποσού από τα ελάχιστα όρια που διατηρούνται στα 400 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία α' κατηγορίας 700 για όσους τηρούν βιβλία β' κατηγορίας και 1000 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ' κατηγορίας.

ΠΗΓΉ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»