Εκδιδόμενα στοιχεία κατά την κατασκευή έργου, ή την παροχή υπηρεσιών βελτίωσης και συντήρησης εγκαταστάσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ατομική επιχείρηση με κατηγορίας βιβλία και δραστηριότητα κατασκευή στεγών, σοβάδες, κτισίματα, αγοράζει κεραμίδια, ξύλα, καρφιά, ασβέστη, τούβλα κ.λπ. Η αγορά αυτών των υλικών θεωρείται αγορά εμπορευμάτων, α΄ υλών, ή δαπάνες; Για τις παραπάνω εργασίες όταν χρησιμοποιεί τα παραπάνω υλικά τι στοιχεία του Κ.Β.Σ. πρέπει να εκδίδει;




ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τις δραστηριότητες, στις οποίες αναφέρεται το ερώτημα, εφόσον συνιστούν κατασκευή νέου τεχνικού έργου, με υλικά της επιχείρησης (εργολάβος), θα πρέπει να εκδίδεται Τιμολόγιο Πώλησης ή Α.Λ.Π. (ανάλογα με την ιδιότητα του λήπτη του στοιχείου, δηλαδή: επιτηδευματίας ή ιδιώτης). Για την διακίνηση των υλικών θα εκδίδεται κανονικά Δελτίο Αποστολής, με τόπο προορισμού την διεύθυνση εκτέλεσης του έργου.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της εκτέλεσης νέου τεχνικού έργου, επειδή πρόκειται για παραγωγή και πώληση αγαθού, δεν επηρεάζει το ύψος της αξίας των υλικών που χρησιμοποιούνται. Σημειώνεται επίσης, ότι αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νέου τεχνικού έργου, δεν ανήκουν στην επιχείρηση, αλλά στον κύριο του έργου, θα είχαμε την κλασική περίπτωση της παροχής υπηρεσιών, οπότε θα εκδιδόταν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, ή Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (κατά περίπτωση).

Αν δεν εκτελείται νέο τεχνικό έργο, αλλά πραγματοποιούνται επισκευές, συντηρήσεις ή βελτιώσεις υφισταμένων έργων ή εγκαταστάσεων, με υλικά της επιχείρησης (εργολάβος), εξετάζουμε την αξία των υλικών, ως εξής:

1. Εφόσον η αξία των υλικών δεν υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής, θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται ΤΠΥ ή ΑΠΥ (κατά περίπτωση).

2. Εφόσον η αξία των υλικών υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής, η πράξη χαρακτηρίζεται ως μικτή, οπότε εκδίδεται ΤΠΥ ή ΑΠΥ για την αμοιβή της παροχής υπηρεσιών και ιδιαίτερο Τ.Π. ή ΑΛΠ για την αξία των υλικών (τα οποία διακινούνται με Δελτία Αποστολής). Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών με αριθμό πρωτοκόλλου 105712/2003, η αξία των υλικών που χρησιμοποιούνται, είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται στο εκδιδόμενο ΤΠΥ ή ΑΠΥ και να μην απαιτείται η έκδοση ιδιαίτερου στοιχείου πώλησης των υλικών.

Σε ότι αφορά τα υλικά που αγοράζονται, θα θεωρούνται εμπορεύματα, εφόσον μεταπωλούνται αυτούσια, χωρίς τοποθέτηση ή επεξεργασία. Αντιθέτως, αν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τεχνικού έργου (πχ στέγη), θα θεωρούνται πρώτες ύλες. Τέλος, αν χρησιμοποιούνται σε επισκευές, συντηρήσεις ή βελτιώσεις εγκαταστάσεων ή άλλων υφιστάμενων τεχνικών έργων, θα θεωρούνται δαπάνες.



28.6.2010 ΠΗΓΗ: http://www.epixeirisi.gr/index.php?pgtp=1&aid=1277741812

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»