ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓ. ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)

ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27, ΤΗΛ. (210) 38 02 923, 38 35 093, ΦΑΞ 38 45 434, 106 82 - ΑΘΗΝΑ

Web Site: www.eelp.gr, Email: eelp@eelp.gr

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2010

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ


Η εξαγγελθείσα αύξηση κατά 20% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ποτών και τσιγάρων, η τεράστια αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ., η ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η «αλλαγή» του τρόπου φορολόγησης των γονικών παροχών με ετεροχρονισμένους και άγνωστους ακόμα συντελεστές - που προσπάθησε νύχτα να περάσει η Κυβέρνηση - είναι πραγματικές «μπόμπες» στο λαϊκό εισόδημα.


Το «νέο μέτρο των αποδείξεων» με τον τρόπο που μπαίνει και όπως προτίθεται να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση, στην ουσία σημαίνει κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση περιορισμό του αφορολογήτου ορίου.


Η παραφιλολογία για το ποιες αποδείξεις εκπίπτουν και ποιες όχι, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στους χαμηλόμισθους και τους φορτώνει με το άγχος της επιλογής, της διατήρησης και της αναζήτησης αποδείξεων χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει την τιμή ειδών και υπηρεσιών και χτυπάει καίρια τα μικρά εισοδήματα, γιατί όλο σχεδόν το εισόδημα των εργαζομένων μισθωτών και συνταξιούχων, δαπανάται για την απόκτηση των αναγκαίων για την επιβίωσή τους.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των χαμηλοεισοδηματιών.

Και φυσικά, είναι μύθος το δήθεν αφορολόγητο των χαμηλοεισοδηματιών, αφού όλους μας πιάνει η τσιμπίδα της έμμεσης φορολογίας, η οποία, όσο πιο μικρό είναι το εισόδημα, τόσο πιο επώδυνη είναι.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Υπολογίζεται ότι σε μια τετραμελή οικογένεια με οικογενειακό εισόδημα 28.000 €, το 20% του εισοδήματος (5.500 €) πηγαίνει σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Από αυτά τα 5.500 €, το 20% πηγαίνει σε άμεσους φόρους και το 80% σε έμμεσους. Με το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύεται περίτρανα η ανταλαϊκότητα της φορολογικής νομοθεσίας που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Με όλα αυτά τα μέτρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μείωση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δηλαδή για μια ακόμη φορά, παίρνουν από τα λαϊκά στρώματα για να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιούργησαν με τις παροχές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αν πράγματι η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, δεν έχει παρά να διατηρήσει το αφορολόγητο και όλες οι αποδείξεις να αποτελέσουν κριτήριο για την αύξησή του. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, της Ε.Ε., της κυβέρνησης, του Σ.Ε.Β. και όλων των άλλων συνδαιτυμόνων τους.

Οι «νέες τεχνολογίες» παρέχουν σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων για τον περιορισμό της παράνομης φοροδιαφυγής.

Το ντόπιο κεφάλαιο, παρά τις πομπώδεις κραυγές περί οικονομικής κρίσης, συνεχίζει ακάθεκτο την ανάπτυξή του σε άλλες χώρες, στις οποίες η αναπαραγωγή του είναι πολύ πιο εύκολη χωρίς καμιά κοινωνική, η άλλη ευαισθησία, εκτός από αυτήν του γρήγορου και εύκολου κέρδους

Ιδιαίτερα, σκανδαλώδες είναι το θέμα που έχει σχέση με την φορολογία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στα υπό Ελληνική σημαία πλοία.

Η φορολόγηση των υπό Ελληνική σημαία πλοίων, γίνεται όχι με βάση τα λογιστικά τους αποτελέσματα, αλλά με έναν συνδυασμό παραμέτρων ανάλογα με την χωρητικότητα, την ηλικία και τον τύπο του κάθε πλοίου και φυσικά δεν έχει να κάνει με την φοροδοτική ικανότητα των εφοπλιστών.

Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 24% που καταβάλλει ένας «μέσος» εργαζόμενος, με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ.

Το σύμφωνο σταθερότητας και η φορολογική επιδρομή έχουν τον ίδιο στόχο, να περιορίσουν το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να τρομοκρατήσουν τους πολίτες για να μην αντιδράσουν στα σκληρά μέτρα που θα συνεχίσουν να παίρνουν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, στο όνομα μιας κρίσης την οποία το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν την αναπαράγει και την αξιοποιεί, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση του κεφαλαίου στα χέρια των λίγων.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που έσκασε έξω από το Κοινοβούλιο, αντικειμενικά εξυπηρετεί το κλίμα τρομοκρατίας που θέλουν να συντηρήσουν με κάθε μέσο, οι κύκλοι που εξυπηρετούνται από αυτό.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σε αγαστή συνεργασία με την Ν.Δ. - γνωρίζοντας καλά την τέχνη της εξαπάτησης, κάνει το μαύρο άσπρο. Συνεργούς έχουν τους οσφυοκάμπτες και ξεπουλημένους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε.

Ο στόχος τους είναι να βγάλουν «λάδι» τους σάπιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους, που σκόπιμα το σύστημα που κυβερνάει τον τόπο, τους διατηρεί και τους αναπαράγει.

Και με τη «νέα» φορολογική επιδρομή, μας δίνεται η δυνατότητα να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα.

Είναι ολοφάνερο ότι, από τη μια μεριά είναι η εργατική τάξη, οι χαμηλοεισοδηματίες, ο φτωχός λαός και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές και συμπαραστάτες (κυβέρνηση, Ν.Δ., τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κ.α.). Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε την διαφορά μας με αυτούς , τόσο το καλλίτερο θα είναι για όλους μας.

Διεκδικούμε δίκαιο φορολογικό σύστημα με:

1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 Ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 Ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου σύμφωνα με την αύξηση του τιμάριθμου.

2. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου. Η φορολογία του δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 45%, με προοπτική να φτάνει στο 60%, όπως ίσχυε σε άλλες περιόδους.

3. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία οικιακή ηλεκτρική ενέργεια - τηλεπικοινωνίες - ύδρευση - αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Καμιά αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, όπως ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης.

4. Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους Ο.Τ.Α., κατάργηση των διοδίων.

5. Κατάργηση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και ουσιαστική λειτουργία του πόθεν έσχες που να καλύπτει:

· Την αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων

· Αγορά μετοχών

· Κεφάλαιο ίδρυσης και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ

· Καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης

· Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών

· Όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια και τις οικονομικές συναλλαγές.


6. Κατάργηση κάθε είδους «χαριστικών» περαιώσεων. Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

7. Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τηρούμενα βιβλία.

8. Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξή του στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.

9. Υπαγωγή του φορολογητέου εισοδήματος των φυσικών προσώπων - άσχετα από την προέλευσή του.

10. Διατήρηση των εκπτώσεων από τα έσοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας), καθώς και τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.

11. Οι αντικειμενικές αξίες να οριστικοποιούνται μέχρι 31.12 κάθε έτους. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μετάβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

12. Αποδέσμευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων από την υποχρεωτική καταβολή των φόρων.

13. Διαρκή κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και μέτρα περιορισμού της πολυνομοθεσίας.

14. Επανασχεδιασμός των εντύπων δηλώσεων, πλήρης εναρμόνισή τους με το λογιστικό σχέδιο για τα νομικά πρόσωπα. Δήλωση περιουσίας και εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                      Γενικός Γραμματέας



Θωμάς Κακκαβάς           Δημήτρης Καντζιλιέρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»