Νοέμβριο οι πρώτες προσκλήσεις ΕΣΠΑ. Με ποια έργα θα ξεκινήσει ο Νοέμβριος – Οι πρώτες δράσεις

Προ των πυλών βρίσκονται τουλάχιστον έξι προγράμματα, που θα δώσουν έμφαση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε καίριους τομείς.


 
Προ των πυλών βρίσκονται τουλάχιστον έξι προγράμματα, που θα δώσουν έμφαση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε καίριους τομείς.

Προτεραιότητα μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα δοθεί σε υφιστάμενες αλυσίδες αξίας που περιλαμβάνουν εξωστρεφείς, δυναμικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, αλλά και κλάδοι όπως τα logistics, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα ποσά που θα διατεθούν μέσω των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να αρχίσουν να εκταμιεύονται από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Από τον μήνα Νοέμβριο οι πρώτες προσκλήσεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει η σταδιακή προκήρυξη έξι νέων προγραμμάτων επιδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

-Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος: Πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις που προτίθενται να κάνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους. Θα αφορά σε ανακαίνιση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και σε νέες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-Εξοικονομώ επιχειρώντας: Πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων και την μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους. Θα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και παράλληλα η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας, παραγωγής ΑΠΕ, ανάκτησης θερμότητας και ηλεκτρικών οχημάτων.

-Μεταποίηση: Πρόγραμμα, το οποίο επιδοτεί μεταποιητικές επιχειρήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων και παραγωγικού εξοπλισμού παράλληλα με εκσυγχρονισμό των υποδομών των επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται σε 50% και το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 2021 και 2022 για την υποβολή αιτήσεων.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής που συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, το οποίο θα έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιδότησης, θα επιδοτούνται δαπάνες προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών, υποδομές για εργασία από απόσταση καθώς και συστήματα διαχείρισης εργασιών και αυτοματοποίησης διαδικασιών.

-Ηλεκτροκίνηση: Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την δημιουργία δικτύου φόρτισης οχημάτων σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών και του απαραίτητου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος θα επιδοτείται στοχευμένα και η αντικατάσταση των ρυπογόνων επαγγελματικών οχημάτων με νέα ηλεκτρικά.

-Αγροδιατροφικός τομέας: Πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και στην συγκεκριμένα στην υλοποίηση επενδύσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή Στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση επενδύσεων σε νέα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Με βάση την προκαταρκτική κατανομή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι πόροι ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα, διαμορφώνονται ως εξής:

Τα Τομεακά Προγράμματα

–          Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία»: 3,885 δις. ευρώ

–         «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»: 943 εκατ. ευρώ.

–         «Περιβάλλον –Ενέργεια-Κλιματική Αλλαγή»: 3,607 δις. ευρώ.

–         «Υποδομές Μεταφορών»: 2,224 δις. ευρώ.

–         «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»:    4,161 δις. ευρώ.

–         Πολιτική Προστασία»: 713,7 εκατ. ευρώ.

–         «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»: 1,629 δις. ευρώ

–         «Αλιεία και Θάλασσα»: 454,7 εκατ. ευρώ

–         «Τεχνική Βοήθεια»: 504, 4 εκατ. ευρώ.

Τα Περιφερειακά Προγράμματα

Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα η κατανομή έχει ως εξής:

–         «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»: 639 εκατ. ευρώ

–         «Κεντρική Μακεδονία»: 1,440 δις. ευρώ

–         «Δυτική Μακεδονία»: 394 εκατ. ευρώ

–         «Θεσσαλία»: 554 εκατ. ευρώ

–         «Ήπειρος»: 426 εκατ. ευρώ

–         «Βόρειο Αιγαίο»: 394 εκατ. ευρώ

–         «Νότιο Αιγαίο»: 285 εκατ. ευρώ

–         «Κρήτη»: 564,5 εκατ. ευρώ

–         «Ιόνια Νησιά»: 287,6 εκατ. ευρώ

–         «Στερεά Ελλάδα»: 426 εκατ. ευρώ

–         «Δυτική Ελλάδα»: 628,4 εκατ. ευρώ

–         «Αττική»:1.617 δις. ευρώ

–         «Πελοπόννησος» 410 εκατ. ευρώ. 

 

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δράση μπορείτε να απευθυνθείτε στο:

Γραφείο Πληροφόρησης: Απόλλωνος 7, Τρίκαλα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09.00 π.μ. έως τις 1.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα για ραντεβού: στο 2431073868 σταθερό τηλέφωνο & 6977588830 κινητό τηλέφωνο

Εmail: vraziotis@yahoo.gr 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισόδημα απο Ελευθέρια Επαγγέλματα και υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Aναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Σ Π Α - «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»